URIFD Kutina

Seminar - PRIMJENA OPĆE UREDBE O ZAŠTITI PODATAKA U RAČUNOVODSTVENIM UREDIMA (GDPR)

UDRUGA  RAČUNOVOĐA I FINANCIJSKIH DJELATNIKA KUTINA ORGANIZIRA SEMINAR

"PRIMJENA OPĆE UREDBE O ZAŠTITI PODATAKA U RAČUNOVODSTVENIM UREDIMA (GDPR)"

 

Radionica se održala 13.06.2018.godine (srijeda) s početkom u 9,30 h, u dvorani Hotela Kutina.
Predavač je bio odvjetnik Darko Terek, suradnik u časopisu RIF kojega polaznici ovakvih predavanja već dobro poznaju. Njegova je prezentacija bila pod radnim nazivom „Izrada i donošenje općih pravila za provedbu Opće uredbe o zaštiti podataka i Zakona o provedbi opće uredbe“.Radionici je nazočilo pedesetak stalnih polaznika, inače i članova Udruge RIF Kutina. Radni dio skupa je otvorio zamjenik predsjednika Udruge g.Milan Grahek. Kako je naglasio predavač g.Terek od 25. svibnja 2018. na snazi je Opća uredba o zaštiti osobnih podataka i Zakon o provedbi Uredbe koji stavljaju van snage postojeće nacionalne propise na ovu temu.
Uredba se djelomično podudara s postojećim zakonodavstvom, ali unosi i dosta novina. Glavna novina je uvođenje privola za korištenje osobnih podataka. Svaka tvrtka koja želi koristiti nečije osobne podatke mora dobiti privolu. Na praktičnim je primjerima ukazano na privolu kao jedinstveni dokument kojim osoba daje pravo tvrtki da prikupi, koristi i/ili obrađuje njene osobne podatke. Naglašeno je da mora biti napisana kratko i jednostavnim jezikom, a u njoj moraju biti navedeni podaci čije se prikupljanje dopušta, koliko dugo ti podaci smiju biti pohranjeni te za kakve obrade smiju biti korišteni.
Svaka država članica EU ima obvezu da osigurava jedno ili više neovisnih nadzornih tijela koja odgovaraju za praćenje primjene Uredbe. To nadzorno tijelo ima zadaće da prati i provodi primjenu Uredbe, rješava pritužbe koje podnese ispitanik ili tijelo, organizacija ili udruženje, provodi istrage o primjeni Uredbe, potiče izradu kodeksa ponašanja, potiče uspostavu mehanizama certificiranja i dr. Nakon završetka izlaganja, održane su brojne konzultacije i komentari na iznesene novosti.

Pretraživanje

Posjetitelja

Danas21
Ukupno92703