URIFD Kutina

Izlet u Krapinu i Veliki Tabor

Tradicionalni godišnji izlet članova Udruge RIF Kutina odveo nas je ovaj puta u Hrvatsko Zagorje. Bilo je zabavno, poučno i veselo, kao i uvijek, a opuštanje nakon računovodstvenih poslova svima je dobro došlo.
Jednodnevni izlet u Krapinu i dvorac Veliki Tabor za oko 40-ak (uglavnom) računovotkinja iz Kutine i Popovače, bio je odlično organiziran i ležerno izveden od strane turističke agencije Rogar i naše sveprisutne tajnice Udruge Valerije Durbek. Polazak je bio pomalo pospan u jutarnjim satima u subotu 18.05.2013. u 7,00 sati. Jednim kraćim usputnim stajanjem malo smo se uz peciva i kavu razbudili, a onda ono glavno – Krapina, posjet novom Muzeju krapinskih neandertalaca. Popularni krapinski pračovjek ili "dedek Kajbumščak" , znanstveno poznat kao Homo sapiens neanderthalensis, otkriven je 1899. godine na Hušnjakovom brdu u Krapini, a danas je znanstveni lokalitet - jedno od najbogatijih paleolitskih staništa neandertalskog čovjeka u svijetu.
Ne bez razloga, muzej u Krapini slovi kao jedan od najmodernijih i najsofisticiranijih muzeja svijeta. Bogat najnovijim tehnološkim dostignućima, uz brojne vizualne i zvučne efekte, donosi nam fascinantan svijet neandertalaca, ali i baca nas u vrijeme samog početka svijeta. Uživali smo u rekonstrukciji kozmičke evolucije i bar na tren osjetili svu snagu prapočetka svijeta u kojem danas živimo. Nakon toga, slijedio je odlazak na Veliki Tabor i razgled obnovljene utvrde sa kustosom koji ljepotu dvorca „garnira“ romantičnim epizodama iz ljubavnog života njegovih plemenitih stanara. Ponovo slikovita povijest, ovaj put malo novija, vratila nas je u vrijeme bogate vlastele (uglavnom obitelji Ratkaj) i siromašnih zagorskih kmetova.
Nakon svega, konačno i ručak u restoranu Zelenjak. Sve super, jedino muzičar nije znao našu „himnu izleta“, ali obećao je uvježbati je do slijedeći puta. Na opće zadovoljstvo i bez nazočnosti predsjednika Udruge, koji se već poslovično protivi „izletničkim šoping aktivnostima“ članica Udruge, na povratku smo posjetili jedan zagrebački veliki šoping centar i uživali, uživali, uživali i onda se „ispeglanih kartica“ vratili u sumornu stvarnost, u Kutinu, preko Popovače, pa kući....
 

Pretraživanje

Posjetitelja

Danas22
Ukupno92704