URIFD Kutina

Izlet u Požegu, Našice i Kutjevo

IZLET U POŽEGU, NAŠICE I KUTJEVO

Udruga računovodstveno-financijskih djelatnika Kutina dokazala se još jednom u
ulozi promotora ljepota hrvatskog kontinentalnog turizma.
U subotu, 10. svibnja,proveli smo ugodan dan bez knjiženja poslovnih događaja, sastavljanja financijskih izvještaja i sličnih „ljepota“ koje nam donosi računovodstvena i financijska profesija.
Iako živimo u neposrednoj blizini, rijetki od nas odluče se posjetiti mjesta poput Požege ili Našica, a zaista se ima što vidjeti. Pod stručnim vodstvom turističkih vodiča obišli smo znamenitosti Požege i Našica, upili dio bogate povijesti ovih gradova i njihovih znamenitih sugrađana poput Dobriše Cesarića, Isidora Kršnjavoga, grofova Pejačević i drugih. Posebno nas se dojmio Zavičajni muzej Našice smješten u dvorcu Pejačević u kojem se, između ostaloga, nalazi spomen soba Dore Pejačević.
Podsjetimo, prva žena skladateljica u Hrvatskoj, iako rođena 1885. godine u Budimpešti, djetinjstvo je provela u dvorcu u Našicama. Dora je svoju prvu skladbu napisala u 12. godini. Njezino glazbeno obrazovanje započinje u Zagrebu, a nastavilo se u Dresdenu i Münchenu. Nakon udaje 1921. godine, živi u Münchenu, gdje ostaje do iznenadne smrti 1923. godine. Živjela je usamljeno, ne uklapajući se u aristokratsko okružje u kojem je živjela, ali koje nije odobravala. U spomen sobi nalaze se eksponati vezani za Dorin život, dijelovi pokućstva iz njezine sobe, obiteljske fotografije i dokumenti, notni zapisi, dokumentacija o koncertima i malobrojni sačuvani predmeti iz posjeda obitelji Pejačević. Posebno su vrijedni klavir i mramorno poprsje "Tuga" iz 1906. godine, koje se nekad nalazilo u njezinoj sobi.
Nakon ručka, slijedio je obilazak Kutjevačkih vinskih podruma i to je bilo „točka na i“. Drago Humski, vrsni somelijer uglednog hrvatskog proizvođača vina, uputio nas je u tajne podruma iz 13. stoljeća, o kojem se stoljećima prepričavaju legende vezane za brojne povijesne ličnosti, pa i baruna Trenka i caricu Mariju Tereziju... U takvom ambijentu, kušanje vina dobiva i poseban poetski ugođaj, drugačiji kontekst, budi novu životnu snagu. I za pisca ovih redaka, kušanje vina iz ledene berbe, odnjegovanog u ovim podrumima, bio je nezaboravan doživljaj - pun slatkosti, koja zove na još uživanja...
Sve u svemu, zabavan, poučan i ugodan izlet, a ono što nismo napravili ove subote, nadoknadit ćemo sljedećom prigodom, nama se zapravo nikuda ne žuri. Kako smo se proveli pogedajte u galeriji:

Pretraživanje

Posjetitelja

Danas21
Ukupno92703