URIFD Kutina

Izlet u Istru - IstraTour 2017

Proljetni izlet članova Udruga RIF Kutina u Istru

Prema godišnjem planu aktivnosti članovi Udruge RIF Kutina organizirali su i ovoga proljeća dvodnevni stručni izlet u unutrašnjost i zapadni dio obale Istre. U subotu, 06. svibnja 2017.g. krenulo je tridesetak članova udruge i njihovih prijatelja na vrlo dobro organizirani put, s turističkim vodičem i u vedrom raspoloženju. Nakon ugodne vožnje prve točke odmora i razgledanja bili su zanimljivi povijesni gradići Hum i Motovun u središnjem djelu istarskog poluotoka. Mnoštvo podataka o povijesti i kulturi kao i prirodnim osobitostima ovoga kraja iznosio je profesionalni vodič ove ekskurzije Stjepan, a velika zainteresiranost sudionika puta pomiješana s ležernim raspoloženjem stvorila je pravi turistički ugođaj na dužem predahu na terasama starog djela grada Motovuna. Kasni popodnevni dolazak i smještaj u jednom od pulskih hotela dobrodošao je za predah prije večernjeg programa obilaska povijesnih znamenitosti grada Pule uz lokalnu turističku voditeljicu. Djelomično kišno veče nije poremetilo opće zadovoljstvo u višesatnom razgledanju središta Pule, Arene, slavoluka Sergijevaca, Herkulovih vrata, Hrama Rome i Auguste, te utvrde oko starog grada kao dijelova bivše glavne ratne luke Habsburške monarhije. Povratak autobusom u hotel sa zadovoljstvom su dočekali svi pomalo umorni putnici.
    Nedjeljno sunčano jutro je obećavajuće usmjerilo program razgledanja Rovinja. Ovdje nas je također lokalna turistička voditeljica detaljno upoznala sa svim turističkim i kulturnim osobitostima. Uz ugodno sunčano dopodne nazočili smo na tren i dijelu crkvene priprave krizme na hrvatskome i talijanskom jeziku u Crkvi svete Eufemije (poznate i kao Sveta Fuma), a nakon toga, predah i okrjepa na rivi bili su bez pretjerane gužve pravo zadovoljstvo.
    Sljedeći je u obilasku bio grad Poreč s prelijepim turističkim vizurama i mnoštvom posjetitelja na trgovima i terasama. Imali smo sreću da su nam to nedjeljno rano popodne svi kulturni spomenici bili otvoreni i dostupni za razgledanje. Najveću je pozornost izazvala Eufrazijeva bazilika iz 5. stoljeća, koju je UNESCO 1997. zaštitio kao spomenik svjetske baštine. Zadnja točka programa izleta je bio odlazak u Novu Vas nedaleko Poreča i 40 minutno razgledanje Jame Baredine, geomorfološkog spomenika prirode. U ugodnoj šetnji posjećuje se pet bogato ukrašenih dvorana s podzemnim skulpturama i silazi se do jezera na dubini od 60 metara gdje obitava i endemska vrsta čovječje ribice.
    Objed u izletištu uz špilju bio je izdašan i na opće zadovoljstvo svih sudionika ovog dvodnevnog stručnog putovanja pod vodstvom predsjednika g. Ante Knezovića i tajnice udruge Valerije Durbek. Povratak pun dojmova protekao je brzo ugodnom vožnjom i u dobrom ozračju cjelokupnog društva.

 

 

Pretraživanje

Posjetitelja

Danas22
Ukupno92704