URIFD Kutina

Izlet - HEJ, SALAŠI... NOVI SAD-PETROVARADIN-PALIĆ-SUBOTICA-SOMBOR

Izlet u Vojvodinu (20-21.10.2018.)


Nastavljajući uspješnu tradiciju, članovi Udruge računovođa i financijskih djelatnika Kutina kao i prijatelji ove udruge, imali su zadovoljstvo sudjelovati u dvodnevnom programu stručnog izleta pod simpatičnim nazivom „Hej salaši...“. Uz dobrog i vrlo stručnog vodiča, kao i iskusnog vozača autobusa, slavonskobrodska agencija Astralis opravdala je i ovom prigodom ukazano povjerenje. Sam put nije bio toliko zahtjevan, jer do Vojvodine nije daleko, a prva je postaja bila Petrovaradinska utvrda, nadomak Novog Sada. Mnoštvo je kulturnih, povijesnih i turističkih znamenitosti bilo u okružju naše izletničke pažnje. Od najveće srednjoeuropske tvrđave preko Dunava do novosadskog Trga Slobode, gradske vijećnice, rimokatoličke crkve, Zmaj Jovine ulice, Saborne crkve i Vladičanskog dvora, Dunavske banovine i Tanurdžićeve palače, pa Dunavskom ulicom do keja. Prvi je dan završio smještajem uz Palićko jezero u udobnom hotelu, a večera u nezaboravnom štimungu u obližnjem Majkinom salašu, uz tradicionalnu glazbu vrsnih bačkih tamburaša. Nije se štedijelo ni grla, a niti po želji zadjenut za tamburu.

Jutarnje razgledanje Palićkog jezera bila je samo uvertira prije odlaska u nedaleku velebnu i čudesnu vinariju Zvonka Bogdana. Usred velike plantaže vinograda-dvorac! Poslije kapije dočekuju posjetitelje skulpture „8 Tamburaša“, koje je ove godine početkom srpnja otkrio sam Zvonko Bogdan u zahvalu svim glazbenicima na čelu sa Janikom Balažom i kako navodi „želja Vinarije da nekako ostavi pečat i sačuva od zaborava tradiciju, umetnost, emociju, sećanje na jedno lepo vreme...“. Razgledom vinarije i kušanjem vrhunskih vina, uz poneku kupljenu bocu, završio je dopodnevni program.
Naredna je bila u programu obilaska, samo nekoliko kilometara udaljena Subotica, s razgledom mnoštva zanimljivih kulturnih i vjerskih objekata, od pravoslavne crkve, prolazak kroz Engelsovu ulicu do Palače Ferenca Rajhla, Sokolskog doma, Korza, Trga Slobode i Trga Republike s Gradskom kućom, Štedionicom, Narodnim pozorištem, Gradskom bibliotekom, fontanama. Nastavljamo odlaskom do Palače Demetri I Subotičke sinagoge, zatim pored Gimnazije do Trga žrtava fašizma, Katedrale Sv. Terezije, Starog tramvaja…Subotica je kroz povijest bila i ostala središte hrvatske vjerske i kulturne zajednice na ovim prostorima.
I na kraju drugoga dana eto nas u Somboru, prelijepom gradu koji i danas čuva patinu i šarm prošlosti, čiji fijakeri prolaskom kroz stoljetni perivoj čuvaju legendu o opjevanoj ljepoti i dobrodošlici nama putnicima! Nakon razgleda užeg centra grada, zgrade Županije, muzeja, gradske kuće i knjižnice, na Trgu svetog trojstva s istoimenom crkvom, kapele sv Ivana Nepomuka, Kronić palače i manastira sv Arhiđakona Stefana, slijedi zasluženi predah prije povrataka u, ne tako daleku, našu Baranju i pravac kući!
Svakako je izlet i druženje uvijek iznova zanimljiv i pun izazova, ali ovaj puta društvo u autobusu je imalo u dobrom raspoloženju i nadahnutom vodiču Ivanu, dodatni užitak. I prije rastanka, naš vodič inače vrstan svirač na gajdama, izveo je u busu još jednu glazbenu točku za pamćenje! Organizaciju ovog putovanja je kao i mnogo puta do sada iznijela uprava Udruge, a već su pali i prijedlozi za iduće destinacije.

Pretraživanje

Posjetitelja

Danas25
Ukupno92707